Češi si již plně uvědomují důležitost snídaně, jako jídla které je nastartuje do začátku dne. Proto se naučili snídani nevynechávat. Ale přesto, že většina lidí snídá doma a má tak přímo možnost skladbu svého jídelníčku ovlivnit, snídají Češi nezdravě a nekvalitně. To vyplývá z dotazové studie společnosti SANEP, provedené na konci srpna 2014 mezi téměř 3300 dotazovanými.
V českých snídaních převládají tučná a sladká jídla. Zejména dětem dopřáváme koblihy, vánočky a bílé pečivo. To jen přispívá k problematice dětské obezity, upozorňuje MUDr. Petr Tláskal, Csc., předseda Společnosti pro výživu. Na talířích dospělých pak lze najít uzeniny, tučné sýry a vaječné pokrmy. Zároveň zde téměř chybí ovoce a zelenina.
Snídaně plné cholesterolu
Jako podklad na pečivo si většina lidí oblíbila máslo. Bohužel se opět jedná o živočišné tuky, které zvyšují hladinu cholesterolu v cévách a přinášejí do těla další nasycné mastné kyseliny, kterých již máme v těle nadbytek. Přitom bychom měli spíše sáhnout po rostlinných tucích. Margaríny v obchodech jsou již dnes ve vysoké kvalitě, proto se jejich nákupu a konzumace nemusíme obávat. Naopak, svému tělu prospějeme, neboť obsahují nenasycené mastné kyseliny, kterých máme díky nízké konzumaci ovoce a zeleniny nedostatek.
Z průzkumu dále vyplývá, že kvalitnější snídani si připravují starší lidé. Dotazované osoby ve věkové skupině 56+ dávají automaticky přednost celozrnnému pečivu před bílým, omezují sladké snídaně a naopak přidávají na své talíře ovoce a zeleninu. Řada lidí tak řeší své potíže s vysokým krevním tlakem nebo zvýšenou hladinu cholesterolu. Změnu jídelníčku tímto směrem je ale dobré provést jako zdravotní prevenci.
Na snídani se moc nesoustředíme
Výzkum dále poukázal na skutečnost, že řada lidí se při snídani plně nesoustředí na jídlo. Naopak, připravují se na náročný den nebo si užívají poslední zbytky osobního volna. Během snídaně Češi nejčastěji poslouchají rádio nebo hudbu (41%), pracují s počítačem (35 %) nebo sledují televizi (34 %). Noviny si denně nebo téměř denně u snídaně přečte 19 % Čechů. Jen zhruba 5,5 % lidí snídá v klidu a nevěnuje se jiné činnosti.
Pojďme se nad výsledky tohoto výzkumu zamyslet a udělat ještě jeden krok na cestě ke svému zdraví. Ze snídaně uberme slané a tučné uzeniny a nahraďme je kvalitní šunkou s vysokým podílem masa. Při výběru sýrů sáhněme po nízkotučných výrobcích (do 30% tuku v sušině). Z jídelníčku vyřaďme sladké a bílé pečivo a vyměňme je za celozrnné pečivo. Do jídelníčku velkou měrou přidejme ovoce a zeleninu.
Taková snídaně nás posílí, povzbudí a nastartuje do náročného dne. Pocit nasycenosti nám vydrží několik hodin a ubrání nás sáhnout hned po snídani po nějaké drobnosti na dojedení. Tím přispívá k našemu zdraví a udržení optimální tělesné hmotnosti.