Cukrovka je celoživotní onemocnění. Můžeme jej jen korigovat, proto musíme svůj životní styl radikálně změnit, nejen co se týče potravy, ale i pohybu. Většina lidí má spojenou cukrovku s obézními lidmi. Ano, je to pravda, ale jen částečná. S obézními lidmi je spojen diabetes II. typu, který je nejčastější a označuje se jako jedna z civilizačních chorob. Oproti tomu diabetes I. typu se projevuje hubnutím až podvýživou.
Pokud máte cukrovku, musíte vyškrtnout ze svého jídelníčku potraviny, které vám škodí, a naopak zvýšit příjem potravin, které vám dělají dobře. Musíte docílit k vyváženému příjmu – 60 % sacharidy, 25 % tuky a 15 % bílkoviny.
Jezte 5-6 jídel za den v rozmezí asi 3 hodin.
Specialista vám poradí, co jíst, jak často. Obzvláště pokud pracujete na směny, tak přizpůsobí jídelníček přímo pro vás, na míru. Hladinu cukru v těle byste si měli měřit průběžně i sami doma.
Nepřejídejte se!
Nedojídejte zbytky!
Nekuřte a nepijte alkohol!
Nápoje
Denně vypijte 2- 3 litry tekutin – čistá voda, minerálka, voda s citrónem, bylinné čaje. Alkohol může způsobit komplikace, proto se mu raději vyhněte. Nealkoholické pivo můžete.
Sladidla
Naučte se používat neenergetická náhradní sladidla (např. Aspartam, Sacharin, Sular). Slazení pomocí cukru a medu je nevhodné!
Maso
Jezte jen libová masa – králičí, hovězí, vepřové, kuřecí, telecí, srnčí a samozřejmě všechny čerstvé ryby. Tučná masa, uzená, mletá z obchodu nebo uzeniny se snažte omezit a postupně vyškrtnout z jídelníčku.
Maso a další suroviny upravujte všemi možnými způsoby, ale nesmažte!
Vejce
1 – 2x týdně
Mléko a mléčné výrobky
Vhodné jsou pro vás hlavně nízkotučné mléčné výrobky, včetně nízkotučného mléka. Méně vhodné, ale můžeme je jíst jsou např. Hermelín, Niva, Bryndza, Blaťácké zlato.
Plnotučné mléko, tučné sýry a uzené sýry, tvaroh, smetana, šlehačka, slazené jogurty nejsou vhodné.
Tuky
Rostlinné tuky (Rama, Flora), oleje (olivový, slunečnicový, řepkový, sójový…), máslo také můžete, ale rozhodně zapomeňte na kokosový a palmový olej, sádlo, škvarky, špek, slaninu a ztužené margaríny.
Pečivo a přílohy
Všeobecně je již známo, že tmavé celozrnné pečivo je zdravější, ale můžete jíst i bílé pečivo. Koblihy, dorty, zákusky a další sladké pečivo je pro vás tabu. Nevhodný pro vás je i knedlík ať už houskový nebo bramborový, ale i těstoviny! Jako přílohy spíše volte brambory, rýží nebo luštěniny.
Ovoce
Někteří lajci se obávají ovoce, protože obsahuje cukr, ale je ovoce a ovoce. Některé je pro vás vhodné (jablko, citrusy, citrón, rybíz, kiwi, jahody, broskve, meruňky, borůvky, meloun), méně vhodné (banán, švestky, hrozny, višně, třešně, ryngle).
Vždy se snažte jíst ovoce v syrové podobě.
Zelenina
Zelenina je pro diabetiky velmi vhodná a je nezbytná součást vašeho jídelníčku (300-400g)! Stejně jako ovoce je zelenina lepší v syrovém stavu nebo dušená v páře.
Cukrovinky
Dia výrobky, které znáte z obchodů, kde jsou speciální regály s těmito produkty.
Rámcové jídelníčky diabetických diet
Snídaně
Volit lze ze dvou variant:
- snídaně „slaná“ (pečivo + sýr, tvaroh, šunka, vejce… + zelenina)
- snídaně „sladká“ (ovesné vločky, müsli, corn fl akes + jogurt, tvaroh, mléko + ovoce)
Každá snídaně vždy obsahuje:
- sacharidovou potravinu – vyberte jednoho zástupce (či ekvivalentně více zástupců) v požadovaném množství ze skupiny sacharidových potravin
- bílkovinnou potravinu(y) – vyberte jednoho zástupce (či ekvivalentně více zástupců) v požadovaném množství ze skupiny bílkovinných potravin
- zeleninu či ovoce – dle typu snídaně – „na slano × na sladko“. Zelenina či ovoce by kvůli svým důležitým přínosům neměli ve stravě chybět
Svačina – dopolední a odpolední
Svačina obsahuje:
- zástupce nízkotučných bílkovinných potravin (nejlépe v zakysané podobě)
- ovoce či zeleninu (pokud je zelenina obsažena v hlavních jídlech – snídaně, oběd večeře, je výhodné na svačiny zařazovat ovoce)
Oběd
Každý oběd vždy obsahuje:
- sacharidovou potravinu – vyberte jednoho zástupce v požadovaném množství ze skupiny sacharidových potravin
- bílkovinnou potravinu – vyberte jednoho zástupce (či ekvivalentně více zástupců) v požadovaném množství ze skupiny bílkovinných potravin
- zeleninu
- může obsahovat nízkotučnou omáčku nebo zahuštěnou zeleninu jako přílohu v maximálním doporučeném množství
- netučné polévky u rozpisů S225, S275 a S325
Večeře
Každá večeře vždy obsahuje:
- sacharidovou potravinu – vyberte jednoho zástupce v požadovaném množství ze skupiny sacharidových potravin
- bílkovinnou potravinu(y) – vyberte jednoho zástupce (či ekvivalentně více zástupců) v požadovaném množství ze skupiny bílkovinných potravin
- zeleninu
- může obsahovat nízkotučnou omáčku nebo zahuštěnou zeleninu jako přílohu v maximálním doporučeném množství