Zelená, namodralá, někdo by dokonce řekl i tyrkysová. Taková vejce snáší podivuhodné plemeno slepic auraukana z Chile, které se v menší míře chová i u nás. Není divu, že se o tomto fenoménu vždy začne mluvit v období Velikonoc. Co jsou zač? A skutečně mají méně cholesterolu, jak se domnívá spousta lidí?
Slepice z Nového světa
Za zelenými až namodralými vejci stojí chilské plemeno araukana. Už na první pohled jsou tyto chilské slepice výrazně odlišné od našich běžných českých slípek. Mají jakoby vousaté tváře a původně nemají ocas, ačkoli to již není pravidlem. Chovateli jsou araukany popisovány jako temperamentní slepice, které jsou však zároveň i přítulné a bezpečné vůči malým dětem. Prý se dají i snadno vycvičit, takže dokážou například přiběhnout na zavolání.
Z araukan pak v bylo v 70. letech v USA speciálně vyšlechtěno nové plemeno slepic ameraukana, které vychytalo některé původní zdravotní vady – nicméně zelená vejce snáší pořád. A vedle toho existuje i mnoho hybridů odvozených buď z prvního či druhého plemene, kterým se v angličtině říká obecným názvem „Easter egger“ – velikonoční slepice. A ačkoli to není nijak zvlášť rozšířené, najde se i u nás několik chovatelů těchto plemen.
Velikonoce a vejce: Jak poznat čerstvá a co vám o nich řekne vyražený kód?
Záhada z Chille
Chilské araukany jsou patrně nejtajemnějším plemenem slepic na světě. To, že pochází z tak vzdáleného kouta světa, kde se nemohly křížit s jinými plemeny slepic, docela uspokojivě vysvětluje jejich výstřední vhled i modrá vejce. Záhadou však je, jak se na ten vzdálený kout světa vlastně dostaly! Jak popsal španělský conquistador Francisco Pizarro, původní obyvatelé Jižní Ameriky tyto slepice chovali již před objevením Evropany – byly častou součástí jejich jídelníčku, a navíc byly pevně zakořeněné v jejich folklóru. To však zcela narušuje naše zažité představy o světě.
Domestikace slepice nastala v jihovýchodní Asii zhruba před 8000 lety, pravděpodobně v Číně. Před 4000 lety se kur domácí šířil po blízkém východě až do Egypta a až mnohem později se konečně dostal i do Evropy. Ale jak se mohly slepice dostat do Jižní Ameriky? Přes Severní Ameriku nejspíš ne, protože tam se slepice nevyskytovaly. Jako nejpravděpodobnější vysvětlení se tak podle výzkumníků jeví hypotéza, že je tam přes celý Tichý oceán zavezli námořníci z Polynésie na svých kánoích. To je zaprvé neuvěřitelný výkon, a za druhé by to znamenalo, že obyvatelé Jižní Ameriky nebyli před Kolumbovým objevem až tak izolovaní, jak se kdysi myslelo.
Více bílkovin a méně cholesterolu?
Neznámo kde vzniklo přesvědčení, že modrá či zelená vejce slepic araukana mají více proteinů a méně cholesterolu než obyčejná vejce – nejspíš šlo jen o nějaký marketingový tahák. Když se tím zabývali vědci a porovnávali vejce araukany s těmi obyčejnými, nezjistili žádný závratný rozdíl.
Kvůli odlišnému poměru žloutku a bílku měla zelená vejce dokonce i o něco méně procent bílkovin než běžná vejce. Když pak výzkumníci porovnávali samotné žloutky – ve kterých se „zlý“ cholesterol nachází – zelená vejce slepic auraukana z toho vyšla zase o trošku hůř. U bílkovin i cholesterolu však rozdíl spočívá jen v pouhých pár jednotkách procent, takže to prakticky nic neznamená. Vejce jako vejce. Akorát barevnější.
Netradiční barvení vajíček. Vyzkoušejte letos ubrouskovou metodu, rýži či gumičky
Všechny barvy vajec
Bílá vejce jsou u slepic tou nejpřirozenější barvou. Bílá vejce snáší i původní divoký kur bankivský žijící v lesích jihovýchodní Asie, z kterého pochází všechna plemena našich zdomácnělých slepic. Z neznámého důvodu začaly některá plemena snášet hnědá vejce. Stojí za tím hnědé barvivo ze skupiny porfyrinů, které vzniká rozpadem červených krvinek. S postupem sezóny jej slepice mají čím dál méně a snášejí čím dál světlejší vejce.
Příčinou zelené, modré či tyrkysové barvy je pigment oocyanin, který vzniká jako vedlejší produkt v játrech slepic araukana. Vedle toho však existují i plemena snášející vejce čokoládově hnědá (francouzské plemeno Black Copper Marans) či dokonce švestkově fialová (čínské plemeno Croad Langshan).
Modrou barvu docílíte i červeným zelím, zelenou zase špenátem
Jak vidno, jen samotná pestrost slepičích plemen vykouzlí celou paletu barevných vajec bez použití jakýchkoli toxických umělých barviv. Jde to ale i bez nich! Věděli jste, že modrých vajec můžete docílit i obyčejným červeným zelím, zelených špenátem a tmavě hnědých zase cibulí? Podívejte se, jak na barvení vajíček přírodní cestou.
Zdroje: nature.com, modernfarmer.com, thoughtco.com, slepicar.cz, nytimes.com, chickensandmore.com