Strašák jménem éčka. Která z nich jsou nebezpečná a které potraviny vás možná překvapí
Markéta Pešková
7. 4. 2022
Víte, jaké jídlo si dáváte do nákupního košíku? Dáváte si pozor, aby neobsahovalo zbytečně moc cukru či nebylo až moc tučné? Naneštěstí ne vždy jsou cukry hlavním rizikem pro lidské zdraví. Větším rizikem jsou pravidelné dávky některých éček!
Co přesně si představit pod označením éčko?
Éčko je potravinářský doplněk. Na obalech potravin se vyskytuje v podobě mezinárodně platného kódu kombinující písmeno E a trojmístné číslo. Pomocí těchto kódů můžeme aditiva dělit podle funkce (náhradní sladidla, konzervanty či látky zvýrazňující chuť a vůni) a podle původu (přírodní, přírodně identické a syntetické). Obecně jsou éčka vnímána jako škodlivá, ve skutečnosti však nejsou všechna éčka špatná. Například E163, E100 nebo E150a-d označují přírodní barviva v potravinách a nepředstavuji zdravotní riziko. Jak se ve složení jednotlivých potravin vyznat?
Vždy dejte přednost kvalitě
Z hlediska zdraví je vhodné upřednostňovat čerstvé potraviny v jejich přirozené podobě, potraviny zpracovávané šetrnými postupy či konzervované přírodními prostředky a metodami jako je například sušení. Abyste se však cítili dlouhodobě dobře, neznamená to, že musíte striktně dodržovat všechna pravidla zdravé výživy. Máte chuť na něco sladkého, ale čerstvé jahody ji neuspokojí? Vaše zdraví ani štíhlou linii neohrozí, když čas od času sáhnete po některé průmyslově zpracované sladkosti. Základem je zvolit kvalitní výrobek bez potenciálně rizikových éček či ideálně bez jakýchkoliv éček.
Mlsání bez éček aneb 5 překvapivých potravin
1. Kondenzované mléko PIKAO
Překvapivou sladkostí bez éček a navíc i bez palmového oleje je PIKAO. Toto zahuštěné mléko s kakaem se navíc skládá pouze ze tří ingrediencí – kakaa, kondenzovaného mléka a cukru. Hodí se třeba jako sladká odměna na celodenní výlet.
2.Corn flakes BONAVITA
I když jsou cereálie prezentovány jako zdravá potravina, mnohé cereálie obsahují nemalé množství aditiv (např. E133). Pokud je rádi snídáte, dejte přednost kukuřičným lupínkům, které jsou svým složením férovou potravinou jako třeba uvedené corn flakes.
3.Čokoládový puding PENNY
Vychlazený čokoládový puding nebo banán politý horkým pudingem – retro dezert připomínající chuť dětství! Dnes je na trhu velké množství chutí a značek, které puding v prášku nabízí. Ten čokoládový od PENNY je bez éček i bez obsahu palmového oleje.
4. Tradiční piškoty OPAVIA
Tradiční piškoty OPAVIA se původně vyráběly v Česku. Pak byla linka v Opavě zrušena a přesunuta do Polska, což tehdy vyvolalo řadu negativních ohlasů a obavy týkající se složení. Ve skutečnosti jsou však piškoty OPAVIA nadále bez barviv i konzervantů.
5. Tradiční Salko TATRA
Kdo by neznal zahuštěné slazené mléko, které se dlouhá léta používá do kávy, při pečení cukroví či k výrobě likérů? Ne každý však ví, že české salko od TATRY je bez jakýchkoliv aditiv a navíc je vhodné pro celiaky. Jenže co vysoký obsah cukru?
Je větší zlo cukr nebo éčka?
Lidské tělo se bez cukru neobejde. Při jeho nedostatku, může organismus dokonce zkolabovat a mozek není schopen fungovat. Cukr je pro lidské tělo tím nejdůležitějším a zároveň nejrychlejším zdrojem energie, proto například i cukrovinka v podobě Pikaa, případně Jesenky či Pikniku (vše bez éček), může být zvláště během fyzické aktivity žádaným nejrychleji využitelným zdrojem energie. Samozřejmě platí, že množství cukru za den je potřeba si hlídat. Naproti tomu aditiva k životu nepotřebujeme a nepřináší nám žádný benefit. Nejsou ani zdrojem energie.
Nebezpečná éčka v potravinách. Čemu se vyhnout?
Při nákupu potravin se vyhýbejte těm, které obsahují dusitan sodný (E250). Obsahuje ho většina uzenin, salámy, ale i některé sušenky. Objevuje se dokonce i v bio produktech. Může způsobovat kožní problémy a bolení hlavy. Než si tedy vložíte do košíku bio sušenky, ujistěte se, že se v nich E250 nenachází, nebo zvolte alternativu třeba v podobě zmiňovaných piškotů, ve kterých žádné konzervanty nejsou. Nebezpečným éčkem je dále potravinářská žluť E110, která je nevhodná pro děti, může být příčinou alergií a v USA je dokonce jako přísada zakázána, neboť byly prokázány její karcinogenní účinky.
Vyhýbat byste se měli i potravinám, které obsahují potravinářskou modř (E132 a E133). Nadměrná konzumace tohoto barviva zapříčiňuje nevolnost, zvracení, vyšší krevní tlak, vyrážky a další alergické reakce. Barví se s ní například i cereálie či puding, což ale není případ výše zmiňovaných corn flakes ani čokoládového pudingu.
Potravinářská barviva v dětském jídle. Je libo dehet nebo rozdrcené brouky?
Pozor na syntetická sladidla
Klasický cukr je často označovaný za bílý jed, přitom skutečným jedem v potravinách jsou syntetická sladidla jako aspartam označovaný E951 či méně známé sladidlo cyklamát s označením E952. Cyklamáty jsou údajně až 50krát sladší než cukr a podle nejnovějších výzkumů tyto látky mohou zvyšovat účinek karcinogenů. V USA jsou cyklamáty zakázány, v rámci EU jsou běžně používány. Škodlivým aditivem je také zmiňovaný aspartam, který se používá jako náhražka cukru, najdete ho ve žvýkačkách, jogurtech, hořčici, ale i nakládané zelenině a ovoci či dokonce ve vitamínových doplňcích. U citlivých osob aspartam může vyvolat závratě, bolení hlavy, vyrážky, u dětí dokonce poruchy chování.
Čtěte etikety! Je to důležité
Nakupování potravin bývá často hektické, člověk je unavený po práci a nechce se zabývat čtením etiket jednotlivých potravin. Mnohdy však stačí jen zběžně kouknout na etiketu a hned poznáte, že je něco špatně. I když jde o zpracovanou potravinu, výčet přídatných látek by měl být co nejmenší, stejně tak by měl produkt obsahovat co nejméně ingrediencí. Varovným signálem je i velmi nízká cena či nepřirozená barva. Naučte se nakupovat jinak. Dříve než nějaký produkt vložíte do nákupního košíku, zjistěte si o něm co nejvíce informací.