K neodmyslitelným zážitkům z dovolené patří i ochutnávání exotické kuchyně a typických místních pokrmů. U dospělých nehrozí při rozumném zkoušení nových a nezvyklých pokrmů téměř žádný problém, u dětí mít obavy také nemusíme, je ale třeba dbát určitých pravidel.
Něco může být i zdravější než u nás
Na dovolené je potřeba při stravování dětí přemýšlet. Existují méně obvyklé ingredience, které dětskému organizmu příliš neprospívají, jiná jídla mezinárodní kuchyně mají naopak vhodnější složení než běžná česká kuchyně.
Přímořská letoviska jsou charakteristická čerstvostí surovin. Od zeleniny a ovoce, přes ryby a mořské plody až po kvalitní rostlinné oleje. Nabídka je velmi široká a s ní souvisí i široké zastoupení různých vitaminů a minerálních látek.
Dalším benefitem míst, kam jezdí hodně Evropanů, je bezesporu to, že jsou menu restaurací v turistických resortech skladbou přizpůsobena „naší“ kuchyni a tím pádem snadněji stravitelná. Problémy se vyskytují v opravdu vzdálených a ne často navštěvovaných oblastech, které mají svá specifika – jiné suroviny, jiné koření, jiné nápoje, jiné technologické úpravy.
Základní poučky platí i pro děti
Většina dobrodruhů a cestovatelů s malými dětmi si je vědoma rizik, která na ně mohou číhat. Při cestování do zahraničí je nutné dodržovat ve zvýšené míře základní hygienické návyky a dbát na základní hygienická pravidla. Mezi ně bezesporu patří pití pouze balené vody nebo alespoň vody převařené, stravovat se v zařízeních od střední cenové úrovně výše a konzumovat pouze čerstvě připravené a tepelně upravené pokrmy. Lákavé druhy ovoce či zeleniny je lepší raději oloupat nebo je alespoň omýt vodou.
Mezi potenciální rizika patří led, zmrzlina, nepasterizované mléko a studené pokrmy. Proto je třeba pečlivě zvážit, zda je jejich konzumace skutečně nutná.Velice důležité je klást důraz na dostatečný pitný režim! Nejlepší je využít nejen obyčejnou vodu, ale také minerálky, čaje nebo iontové nápoje. Zvláště děti bychom měli na takovou změnu připravit a po dohodě s pediatrem jim posílit střevní mikroflóru probiotiky, prebiotiky či symbiotiky.
Liší se venkov, město i různé země
Situace může být rozdílná ve velkých městech a na venkově. Ve velkých městech naleznete vždy dobré a kvalitní restaurace s kontinentální kuchyní, v dobrých hotelech pak s vynikající mezinárodní kuchyní. Problém nastává na venkově, kde je těžší sehnat kvalitní stravování nebo koupit nápoje. Proto se doporučuje na výlety vyrážet se zásobami potravin i nápojů.
Pro stravování je pak třeba si vybírat na pohled čistá místa.
Tip: Kde jí mnoho lidí, tam bude strava chutná a relativně bezpečná.
Dětem uberte na koření
Některé děti dají přednost masitému pokrmu, jiné se vrhnou s chutí na kaši. Ne všechny místní potraviny a pokrmy mohou být pro děti vhodné. V potaz musíme brát také citlivé dětské zažívání a s ohledem na národní kuchyni volit pro děti snadněji stravitelné pokrmy – vybírat ty s obsahem zeleniny, méně kořeněné a aromatické.