Menu
WomanOnly
Apetit

Stříbrná lžička zlepší chuť jídla, tvrdí psychologové

Adéla Svobodová

Adéla Svobodová

24. 8. 2013

To, že chuť jogurtu může ovlivnit váha, typ a barva lžičky, kterou k jídlu používáme, asi napadne jen málokoho. Psychologové však zjistili, že právě tyto aspekty mohou ovlivňovat způsob, jakým lidé vnímají chuť konzumovaného jídla.

Podle vědců chuť jogurtu nejlépe vynikne při použití stříbrné masivní lžíce. Dosáhneme tak údajně krémovější chuti než při použití lehčích typů příborů z imitujících materiálů. Ze studie také vyplynulo, že barva lžíce může udělat váš jogurt sladší. Pokud tedy jíte například jogurt zbarvený dorůžova, nejsladší pro vás bude, když si na něj vezmete modrou lžíci.

To vše samozřejmě souvisí s nejzáhadnějším orgánem našeho těla, tedy mozkem. Vnímání chuti je spojeno s mnoha skrytými faktory a efekt stříbrné lžíce je tedy zcela způsoben psychologickými procesy.

Ačkoliv se jedná pouze o jakýsi klam našeho mozku, proč si nedopřát jogurt s tou nejlepší možnou chutí? Jestli své stříbrné nádobí schováváte na výjimečné příležitosti, použijte je raději při snídani či svačině obsahující jogurt. Možná to opravdu funguje.

Ohodnoťte tento článek:
0
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

Stříbrná lžička zlepší chuť jídla, tvrdí psychologové