Tarhoňa jako příloha i hlavní chod. Zkuste ji s kuřecím či se zeleninou
Michaela Šilháčková
28. 10. 2021
Tarhoňa je druh těstoviny, který se používá především v maďarské a slovenské kuchyni. Nejčastěji se podává jako příloha k masitým pokrmům, může však představovat také základ hlavního chodu či například zavářku do polévky. Zkuste si tarhoňu připravit s kuřecím masem, se zeleninou a parmezánem nebo s rajčaty a sušenými bylinkami.
Jak připravit tarhoňu?
Tarhoňu sice řadíme mezi těstoviny, nicméně co do způsobu přípravy se podobá spíše rýži. Stačí orestovat cibulku, přisypat tarhoňu, zalít ji vodou či vývarem a vařit asi 15 minut, dokud nezměkne. Na 1 díl tarhoně doporučujeme zhruba 1.5 dílu tekutiny, přičemž nejprve přidáme jen část tekutiny a během vaření ji případně doléváme.
Dalším způsobem je příprava tarhoně v troubě, kdy ji stačí orestovat na cibulce, přemístit do trouby, zalít vodou či vývarem a péct přibližně po dobu 15 minut.
Kvalitní těstoviny: Jsou lepší vaječné, bezvaječné nebo proteinové?
Kolik tarhoně na 1 porci?
Tarhoňa může představovat přílohu i hlavní chod. Pokud ji připravujete jako přílohu, doporučujeme na jednu porci zhruba 60–70 g tarhoně v suchém stavu. Jestliže má představovat hlavní chod, může být množství i dvojnásobné.
Tarhoňa s kuřecím masem
Chutné a syté jídlo, které potěší svou rychlou přípravou. Můžete použít kuřecí prsa či zbytek pečeného kuřete, který potřebujete zužitkovat. Tarhoňa s kuřecím masem je výborná také za studena, tudíž si ji lze vzít i jako studený oběd například do školy nebo práce.
Ingredience:
- 2 kuřecí prsa
- 1 červená cibule
- 2 stroužky česneku
- 250 g tarhoně
- 350–400 ml vývaru
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce sojové omáčky
- sůl, pepř
Postup:
- Kuřecí prsa nakrájíme na kousky, osolíme, opepříme, potřeme sojovou omáčkou a necháme přibližně 2 hodiny uležet v lednici.
- Cibuli nakrájíme nadrobno a orestujeme na rozehřátém oleji dosklovata. Přidáme česnek a ještě krátce restujeme. Nakonec vložíme i maso a zprudka jej osmahneme.
- Přisypeme tarhoňu a za stálého míchání vše společně opékáme. Přilijeme asi 300 ml vývaru, přiklopíme poklicí, osolíme, opepříme a necháme 15 minut dusit. Průběžně promícháváme a v případě potřeby dolijeme zbytek vývaru.
- Dochutíme pepřem, solí a podáváme.
Počet porcí: 4
Obtížnost: snadné
Doba přípravy: 30 minut (+ 2 hodiny na uležení masa)
Poctivá kulajda voní po houbách a kopru. Pochutnejte si na výborné krémové polévce
Krémová tarhoňa se zeleninou a parmezánem
Pokud máte rádi klasické italské risotto, určitě si tento recept zamilujete. Za krémovitost tento pokrm vděčí především parmezánu, proto s ním rozhodně nešetřete. Krémovou tarhoňu lze podávat jako hlavní jídlo i jako přílohu k masu. Pokud ji připravujete jako přílohu, postačí vám 250 g na 4 porce, jestliže ji vaříte jako hlavní chod, množství zdvojnásobte.
Ingredience:
- 250–500 g tarhoně
- 1 cibule
- 1 mrkev
- kus pórku
- 2 stroužky česneku
- 100 ml suchého bílého vína
- 2 lžíce olivového oleje + do uvařené tarhoně
- 2 lžíce másla
- 250–300 ml vývaru
- 2 snítky tymiánu
- hrst strouhaného parmezánu
Postup:
- Tarhoňu nejprve uvaříme v osolené vodě 5 minut. Vodu slijeme, přidáme pár kapek olivového oleje a dobře promícháme.
- Na rozpáleném olivovém oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli dosklovata a přidáme nasekaný česnek, na kostičky nakrájenou mrkev a na kolečka nakrájený pórek. Vše společně opékáme ještě zhruba minutu. Přidáme tarhoňu a tymián a ještě chvilku zlehka opékáme. Poté přilijeme víno a po cca 3 minutách také většinu vývaru. Za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme, dokud tarhoňa nezměkne. Občas promícháme a v případě potřeby dolijeme vývar.
- Na závěr vmícháme máslo a parmezán, díky kterému tarhoňa získá na krémovitosti. Důkladně promícháme a můžeme podávat.
Počet porcí: 4
Obtížnost: snadné
Doba přípravy: 35 minut
Pečená tarhoňa s rajčaty a bylinkami
Pečená tarhoňa s rajčaty a bylinkami se hodí především jako příloha. Před pečením ji nemusíte vařit, doporučujeme však alespoň rychlé orestování na cibulce pro lahodnější chuť.
Ingredience:
- 250 g tarhoně
- 350–400 ml vývaru
- 400 g krájených rajčat v plechovce
- 2 lžíce rajského protlaku
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- sušené oregano
- sušený tymián
- sušený rozmarýn
- sůl, pepř
Postup:
- Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno. V hrnci nebo hlubší pánvi rozehřejeme olej a cibuli na něm orestujeme dosklovata, poté přidáme také česnek a ještě minutu opékáme.
- Přidáme tarhoňu a za stálého míchání chvilku restujeme, poté přilijeme rajčata, rajčatový protlak a asi 300 ml vývaru. Osolíme, opepříme a dochutíme sušeným oreganem, rozmarýnem a tymiánem.
- Troubu si předehřejeme na 200 °C. Tarhoňu přemístíme do zapékací misky, přikryjeme a pečeme asi 15 minut, případně déle, aby změkla. Občas ji promícháme a v případě potřeby doléváme vývar. Přidáme pepř a sůl dle chuti a můžeme podávat.
Počet porcí: 4
Obtížnost: snadné
Doba přípravy: 40 minut