Medvědí česnek je bylinka připomínající konvalinku, na rozdíl od ní není jedovatá. Jméno může evokovat klasický česnek, se kterým má společnou pouze chuť. Podívejte se s námi jaké má medvědí česnek blahodárné účinky a jak ho připravovat.
Medvědí česnek je bylinka, která roste i ve volné přírodě a to především v lužních a listnatých lesích. Její bílé kvítky se začínají objevovat již v dubnu a kvetou až do června. Medvědí česnek je vytrvalá rostlina, která dorůstá 30 centimetrů. Jeho typická česneková vůně a koberce tvořené stovkami rostlinek se nedají přehlédnout.
Léčivé účinky medvědího česneku
Je především silný antioxidat a antibiotikum, proto působí především proti zánětlivým onemocněním . V lidové medicíně se nasazuje především proti chřipce, nachlazení, rýmě, dokonce i proti angíně. Pomáhá ale řešit také střevní potíže a taktéž snižuje krevní tlak.
Pozitivní účinky má medvědí česnek i proti závažnějším onemocněním, jako je například cukrovka, kardiovaskulární onemocnění, rakovina nebo tvorba krevních sraženin. Pomáhá také při problémech s ledvinami a močovými cestami, proto jeho užívání doporučují přední čeští urologové.
Jak využít medvědí česnek v kuchyni
Listy medvědího česneku jsou známé pro svou typickou česnekovou chuť i vůni, přesto jsou ale méně výrazné než klasický česnek. Medvědí česnek chutná nejlépe čerstvý, proto se hodí na nakrájený chléb, do salátů a na chlebíčky. Perfektně dokreslí také omáčky a polívky, vařené brambory i vaječné omelety. Výborné jsou také nejrůznější másla, bylinková pesta a pomazánky.
Očistné účinky medvědího česneku se znásobí, pokud ho smícháme s listy mladé kopřivy. Tato směs vytváří perfektní mix pro jarní detoxikaci, kterou si vaše tělo po dlouhé zimě určitě zaslouží.
Jak skladovat medvědí česnek
Nejlepší je konzumovat medvědí česnek, když je čerstvý, to znamená v době sklizně v dubnu až červnu. Chcete-li si ale tuto léčivou bylinku uchovat i pro jiné měsíce, listy na drobno nasekejte a dejte do mrazáku. Listy můžete také naložit do oleje. Nikdy však medvědí česnek nesušte! Ztratil by všechny své vitamíny i léčivé účinky.
TIP: Víno z medvědího česneku
Víno z medvědího česneku připravíme tím způsobem, že nakrájíme hrst listů, vložíme do hrnce, zalijeme čtvrt litrem bílého vína a krátce povaříme. Nápoj osladíme medem a každý druhý den vypijeme pár doušků. Posílíte si tak imunitu a vyhnete se všem chřipkovým epidemiím.