Už se vám stalo, že jste měli suché, málo křupavé, oškubané nebo nevzhledné řízky? Tomu všemu můžete předejít jen tím, že je správně obalíte a popřípadě jim dodáte novou chuť.
Zvolte si na řízky kvalitní maso
Telecí, vepřové nebo kuřecí musí být vždy kvalitní a dobře krájené od toho nejlepšího řezníka. Poptejte se známých a kamarádek, ty už vám s řezníkem ve vašem okolí poradí.
Nezapomeňte řízky osolit
Maso naklepejte a osolte, tím ho zbavíte přebytečné vody a nebude vám na pánvi zbytečně prskat.
Obalujte řízky na poslední chvíli
Obalte maso v předem nahřáté mouce a potom normálně ve vajíčku a strouhance, nejlépe v čerstvé strouhance. Dobrá rada je, abyste nenechávali maso v trojobalu před smažením moc dlouho, protože rychle zvlhne a strouhanka bude po usmažení tvrdá.
Tip: Zkuste řízky vylepšit např. hořčicí. Rozšlehejte polévkovou lžičku dijonské hořčice do vajíčka a pokračujte klasickým postupem, řízky budou o něco pikantnější a určitě zapůsobíte.
Tip: Pokud přidáte do vejce pivo, určitě si také přilepšíte. Pokud řízečky ihned osmažíte, budou krásně měkoučké!
Naložte řízky už den předem
Nevíte si rady, jak na kuřecí řízky? Zkuste je den předem naložit do bílého smetanového jogurtu s vejcem do skleněné, dobře uzavřené nádoby. Ve strouhance je obalte až těsně před smažením, zaručujeme, že budou křehké a šťavnaté.
Jak správně krájet maso? Rozhoduje jeho druh, typ i způsob úpravy
Smažte řízky postupně
Při samotném smažení nedávejte na pánev moc řízků najednou, tuk by se rychle zchladil a řízky by olejem nasákly a nepřikrývejte je pokličkou, vystupující pára se mění na vodu a řízečky by se vám spíše dusily, než smažily.
Zkuste také variantu zdravější, kdy si uděláte řízky v troubě (nejlepší je horkovzdušná), nebo tu méně zdravou variantu – fritézu. Z fritézy jsou řízečky křehké a nadýchané.