Čerstvé ovoce a zeleninu nelze skladovat věčně, přesto je možné jejich trvanlivost několika jednoduchými postupy prodloužit. Víte, jak skladovat brambory, jablka či jak nechat některé plody dozrát? Poradíme vám.
Čerstvé ovoce a zeleninu kupujte v malém množství, abyste je nemuseli příliš dlouho skladovat. Mísy s ovocem a přihrádky se zeleninou navíc pravidelně kontrolujte a vyhazujte zkažené kusy, aby se plíseň či hniloba nešířila dál.
Skladování rychle se kazícího ovoce a zeleniny
Salátovou zeleninu a měkké ovoce skladujte vždy v lednici. K dostání jsou i nádoby s odsavačem, které vytváří vakuum, v němž potraviny déle vydrží.
Tip: Pokud vám ovoce, třeba banány, přezrál, rozmačkejte je a zmrazte. Můžete ho použít třeba do koláče.
Jablka uložte na tác nebo do přihrádky tak, aby se nedotýkala. Při sebemenší známce hniloby ovoce vyhoďte!
9 důvodů, proč budete jíst jablka každý den
Citrony vydrží v lednici až měsíc, vložíte-li je do sklenice se studenou vodou.
Čerstvé houby přikryjte vlhkým papírovým ručníkem a dejte do lednice. Vydrží tak i několik dní.
Rajčata a okurky chutnají nejlépe, uchováváte-li je při pokojové teplotě, nikoli v lednici.
Křehké potraviny a některé druhy zeleniny se nejlépe uchovávají ve vodě. Třeba jarní cibulku či celer postavte do sklenice s vodou a tu dejte do lednice. Řeřichu a olivy uchovávejte v misce úplně stejným způsobem.
Brambory skladujte spolu s jablky
Když skladujete velkou zásobu brambor, přidejte k nim i několik jablek. Zamezíte tak naklíčení brambor. Pokud jste při vaření oškrábali příliš mnoho brambor, zalijte je vodou a dejte do lednice. Vydrží vám tak delší dobu.
Dozrávání ovoce
Mnohé ovoce zraje i po očesání, víte, jak ho nechat správně takzvaně dojít?
Rajčata chraňte před sluncem a nechte dozrávat na tmavším místě, ideální je třeba zásuvka. Na slunci totiž jen změknou, ale nedozrají.
Jablka a hrušky dejte do papírového sáčku a přidejte k nim již zralé jablko. Pytlík několikrát propíchněte a dejte na tmavé chladné místo.
Zelené ovoce nechte dozrát v proděravěném igelitovém sáčku, dírkami bude proudit dovnitř vzduch, ale nepropustí ven etylen, plyn bez zápachu, který podporuje zrání.
Avokádo nechte dozrát v teplé větrané skříni nebo v igelitovém sáčku s kouskem banánové slupky.
Vybrat čerstvé avokádo není žádná věda, hlídejte si nejen barvu
Banány – nechcete-li aby dál zrály, dejte je do lednice. Slupka sice zčerná, ale dužina nezměkne.