Dna (arthritis urica), pakostnice, podagra nebo také nemoc králů je nepříjemné onemocnění, kdy díky nahromaděným krystalkům kyseliny močové dochází k zánětu kloubů. Nejčastěji se projevuje nepříjemnou bolestí v oblasti palce u nohy a dál. Jakou dietu při dně držet, co smíte a nesmíte jíst?
Onemocnění se nejčastěji projevuje u mužů a obézních lidí, a to kvůli jejich životosprávě. Které potraviny nejsou vhodné při dně? A které naopak byste měli zařadit do svého jídelníčku?
Vyškrtněte z jídelníčku hlavně maso a alkohol
Králové holdovali dobrému jídlu, hlavně na jejich bohaté tabuli nikdy nesmělo chybět maso. Různé druhy masa. Proto se této nemoci říká nemoc králů.
Při dně musíte radikálně omezit příjem veškerého masa, ale i masných výrobku (šunky, salámy, klobásy, párky apod.) Také vývary nejsou úplně vhodné. Masox, maggi a další dochucovadla založené na masové bázi rovněž vynechejte.
Mezi maso v tomto případě řadíme i ryby. Příležitostně můžete krevety, humry nebo úhoře, ale rozhodně ne tuňáka, sardinky, sledě a ančovičky.
Zelenina s rozumem
Některá zelenina není pro lidé trpící dnou vhodná. Neměli byste ve velkém jíst chřest, květák, špenát, houby, kapustu nebo červenou řepu. Avšak neznamená to, že byste tuto zeleninu neměli jíst vůbec. Naopak se doporučuje kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel), brambory, cibule, okurky.
Další příčiny způsobující onemocnění:
Dědičnost
Obezita
Nedostatek pohybu
Stres
Některé léky
Nedostatečný pitný režim
Jezte více mléčné výrobky
Ženy se snadněji smíří s omezením kvůli dně, avšak muži tuto dietu snáší hůř. Většinou se jedná o jejich oblíbené pokrmy, které musí omezit nebo dokonce úplně přestat jíst!
Lidé se dnou by měli přidat na svůj jídelníček více mléčných výrobků (nízkotučné výrobky – jogurty, mléko, sýry…), ovoce (hlavně citrusy) a přírodní neslazené ovocné šťávy, rostlinné oleje, vejce, tmavé pečivo, kroupy, jáhly, sójové maso, robi, tofu, šmakoun, různá semínka a oříšky.