Trápí vás nepříjemný zápach z úst, přestože si čistíte zuby několikrát denně a stále žvýkáte žvýkačky? Je možné, že máte kvasinkovou infekci v ústech. O co se jedná a jak se tohoto problému zbavíte?
Kvasinky dokážou znepříjemnit život
Kvasinkové onemocnění ústní dutiny je relativně běžnou formou infekčního plísňového onemocnění. Sama o sobě je celkem banálním problémem, ale může poukazovat na přítomnost jiných, někdy i vážných onemocnění.
Původcem onemocnění je kvasinka Candida albicans, která napadá sliznice lidského těla nejen v ústech, ale i na kůži, v močových cestách nebo na pohlavních orgánech. Vzácné a smrtelně nebezpečné bývají vnitřní formy kvasinkových onemocnění, kdy kvasinka napadne vnitřní orgány a rozšiřuje se po těle. Kvasinky se vyskytují na sliznicích i u zdravých lidí, ale imunita dokáže jejich počet značně omezovat.
Můžou být viditelné pouhým okem
Jak se kvasinková infekce v ústech projevuje? Někdy zarudlým vnitřkem úst a jazyka s vyhlazenou sliznicí, jindy zarudlými bolavými koutky. Nejtypičtějším projevem je ale bílý povlak jazyka a krku, které tvoří kvasinky viditelné pouhým okem. Tento povlak může doprovázet nepříjemný pocit v ústech, pálení nebo suchost.
Správnou diagnózu vám může potvrdit jen výtěr dutiny ústní. Jedinou účinnou léčbu představují tzv. protiplísňové léky, které se podávají se ve formě tabletek a doporučuje se je cucat. Vhodná je také obnova přirozené střevní mikroflóry pomocí probiotik a posilování imunitního systému. Vyměňte starý zubní kartáček za nový přes noc namočený v roztoku s protikvasinkovým přípravkem, který pořídíte v lékárně.
Potraviny, které zabíjí kvasinky
Protiplísňová dieta, kterou byste měli dodržovat, se v podstatě rovná zásadám zdravé výživy. Takže zařaďte ovoce a zeleninu, zejména bílé a kysané zelí, cibuli a pórek, ředkev a ředkvičky, česnek, křen a ostrou hořčici, podmáslí a přírodní jogurt, které jsou známé jako“nepřátelé“ kvasinek. Vynechte cukr a šetřete solí. Pijte co nejméně kávu a černý čaj, protože oba nápoje jsou silně kyselinotvorné.