Uzeniny jsou v Česku stále příliš oblíbenou potravinou na to, jak zničující účinky mají na lidský organismus. Tuky, soli a další jejich složky jsou příčinou infarktu, rakoviny i obezity. Představují tak obrovskou hrozbu pro náš organismus.
Podle zákona musí obsahovat uzeniny nejméně 50 % masa. Zbytek tvoří mouka, tuky, sója, solicí směsi, stabilizátory chuti a barvy a konzervanty. A tyto všechny složky škodí lidskému zdraví na všech frontách.
1. Uzeniny zvyšují riziko infarktu
Uzeniny obsahují velké množství saturovaných tuků a cholesterolu, který může zavinit nemoci srdce a cév. Zároveň sůl obsažená v uzeninách pomáhá zvýšit krevní tlak a vést až k mozkové mrtvici či infarktu. Navíc vyšší příjem soli způsobuje zadržování vody a zvyšování váhy.
2. Rakovina jako následek
Uzeniny téměř bez výjimky obsahují kořenící směsi a zvýrazňovače chuti, které mohou přispívat nejen ke zvyšování krevního tlaku, ale také dráždí žaludek a mohou vést ke vzniku žaludečních vředů a dokonce zvyšují pravděpodobnost onemocnění rakovinou tlustého střeva.
Při uzení těchto výrobků navíc vznikají další karcinogenní látky, a to dokonce i při průmyslovém uzení studeným kouřem.
3. Uzeninami vydlážděná cesta k obezitě
Uzeniny obsahují prachmálo prospěšných látek, někdo by řekl, že vůbec žádné. Nejsou proto vhodné ke konzumaci pro nikoho. Nicméně lidé na redukční dietě by na ně měli zapomenout úplně. Obsahují velké množství tuků, které zvyšují váhu.
Nahraďte uzeniny kvalitním masem
Pokud se nedokážete uzenin vzdát okamžitě a bez náhrady, vyzkoušejte pro začátek alternativy. Dobrou náhražkou může být sušené či jinak upravené maso. Do sendviče se stejně dobře jako šunka hodí i plátek kuřecího masa na grilu. Když už nemůžete uzeninám odolat, vybírejte ty kvalitní, s vysokým podílem masa.