Menu
WomanOnly
Přílohy Snadné

Velikonoční nádivka. Recepty na 4 tradiční alternativy i pro začínající kuchařky

Redakce

Redakce

Doba přípravy: 1 hod 30 min

Velikonoční nádivka je neodmyslitelnou součástí svátků jara. Co kraj, to jiný recept, ale základem jsou kopřivy nebo jiné zelené jarní bylinky. Jestli chcete letos vyzkoušet něco jiného, než je klasická velikonoční vánočka, připravili jsme pro vás několik zajímavých alternativ. A jako bonus pár slov o této typicky české tradici.

Starobylá tradice v moderní kuchyni

Tradiční velikonoční nádivka měla v minulosti nejrůznější jména, která se lišila podle kraje nebo ingrediencí, z nichž se nádivka pekla. Nejrozšířenější byl lidový název hlavička, podle masa v nádivce, které bylo z telecí hlavy. Další pojmenování jako svítek, sekanice nebo sekaná, odkazovaly na strukturu pokrmu. V dnešní době je základem většiny receptů pečivo, které nahradilo dříve používané svařené mléko s krupicí. Další suroviny se lišily od kuchařky nebo tradice. Neodmyslitelnou součástí této velikonoční klasiky jsou ale zelené bylinky, nejčastěji kopřivy, které symbolizují jaro a probouzející se přírodu.

Kam na kopřivy? Kopřivy mají rády vlhčí místa, takže je najdete poblíž řek a potoků nebo na okrajích lesů a luk. Kopřivy se vyhýbají pozemkům, které byly zasaženy lidskou činností. Když jsou dlouhé a tuhé zimy, kopřiv zjara moc neroste. Pak je možné sáhnout třeba po petrželi, pažitce nebo špenátu.

Velikonoční nádivka se tradičně podávala na Bílou sobotu k večeři. Ať už jsou pro vás Velikonoce svátek jara, který slavili už naši pohanští předkové, nebo čas půstu a rozjímání, jak jej vnímá křesťanství, vyzkoušejte jeden z osvědčených receptů, které jsme pro vás připravili. Příprava je snadná, takže nezabere příliš času a zvládnou ji i začínající kuchařky. Velikonoční nádivka, křupavá a dozlatova upečená, je ideální jako příloha i jen tak samotná, zatepla i zastudena.

Jako od babičky – tradiční velikonoční nádivka s kopřivami

Klasická velikonoční vánočka s kopřivami a uzeným masem nikdy nezklame. Patří k velikonočním svátkům stejně neodmyslitelně, jako beránek, mazanec nebo obarvená vejce. Podle průzkumů agentury STEM/MARK na Velikonoce peče nádivku přes 43 % Čechů. Mnoho z nich má nejoblíbenější právě tradiční staročeský recept.

Suroviny

4 porce

Postup přípravy

  1. Na pánev dáme vyškvařit na kostičky nakrájenou slaninu. 
  2. Mezitím pokrájíme housky na kostičky a v misce necháme nasáknout mlékem. 
  3. Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky smícháme s namočenými houskami, z bílků vyšleháme sníh. 
  4. Vmícháme vyškvařenou slaninu, na kostičky pokrájené uzené maso, posekané spařené kopřivy (ostatní bylinky jen posekat), podle chuti osolíme a opepříme a nakonec vmícháme sníh. 
  5. Pekáč nebo zapékací misku vymažeme máslem nebo sádlem a vysypeme strouhankou. Směs dáme do mísy a pečeme 45 – 60 minut na 180°C podle typu trouby, než na povrchu zezlátne.

Velikonoční nádivka s játry

Jedna z oblíbených podob, které může klasická velikonoční nádivka mít. Tato varianta je ideální především k naplnění kuřete nebo jiné drůbeže. Velikonoční nádivka s játry je perfektní příloha s vůní jara. Pokud kromě obyčejného česneku použijete i medvědí česnek, dosáhnete dokonalé souhry chutí. Recept o něco náročnější než tradiční velikonoční nádivka s kopřivami, ale za tu námahu stojí.

Suroviny:

  • 4 staré housky,
  • 2 vejce,
  • 50 g slaniny (špeku),
  • 300 g kuřecích jater,
  • hrst petrželky a hrst medvědího česneku,
  • 1 cibule,
  • 1 menší mrkev,
  • 3 stroužky česneku,
  • slunečnicový olej,
  • sůl,
  • pepř,
  • muškátový oříšek

Příprava:

Játra zbavíme blan, žilek a nakrájíme na kousky. Slaninu nakrájíme na kostičky, cibuli najemno posekáme a mrkev nastrouháme nahrubo. Na oleji začneme smažit slaninu, po chvíli vsypeme cibuli a mrkev a restujeme doměkka. Přisypeme játra a tři čtvrtiny housek na kostičky, přidáme dle chuti sůl, pepř, muškátový oříšek, česnek a necháme játra zatáhnout. Až je vše orestované, stáhneme z ohně. Vmícháme petrželku, medvědí česnek, zbytek pokrájených housek a vejce. Směs pak můžete zapéct podle klasického receptu v troubě nebo jí naplnit kuře.

Velikonoce a vejce: Jak poznat čerstvá a co vám o nich řekne vyražený kód?

Velikonoce pro vegetariány – chlebová velikonoční nádivka bez masa

Ať už nejste příznivce masa, nebo chce vyzkoušet lehčí a zdravější variantu při jarní očistě těla, velikonoční nádivka bez masa je ta pravá volba. Díky houbám a chlebu má říz a ořechy jako superpotravina dodají organismu potřebné bílkoviny, minerály, vitamíny a obsahují zdravé nenasycené tuky.

Suroviny:

  • Čtvrtka starého chleba,
  • mléko,
  • 6 vajec,
  • 250 g sušených hub (ideálně směs lesních, vlastnoručně nasbíraných),
  • 100 g ořechů dle vlastního výběru (doporučujeme mandle),
  • hrst kopřiv (nebo jiných zelených jarních bylinek),
  • 2 cibule,
  • máslo,
  • drcený kmín,
  • česnek,
  • sůl,
  • pepř

Příprava:

Chleba nakrájený na kostičky zalijeme takovým množstvím mléka, aby se dostatečně vsáklo a chleba provlhčilo. Houby zalijeme horkou vodou. Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky smícháme s namočeným chlebem, z bílků vyšleháme sníh. Cibuli nakrájíme najemno a s odkapanými houbami a drceným česnekem a kmínek dle chuti orestujeme na pánvi. Směs necháme vychladnout a následně smícháme s chlebovou směsí, posekanými spařenými kopřivami (ostatní bylinky jen posekat) a sněhem. Pečící formu vymažeme máslem a pečeme 30 minut na 180°C podle typu trouby, než na povrchu zezlátne.

Pod obojí – velikonoční nádivka se špenátem

Tento recept je ideální, pokud byla tuhá zima a kopřiv je ve velikonočním čase málo. Špenát je svou chutí velmi dobře nahradí. Hodí se také v situaci, kdy musíte pohostit jak milovníky masa, tak vegetariány. Připravíte si stejný základ a každou polovinu doplníte něčím jiným. Úspora času a spokojenost všech strávníků je zaručena.

Suroviny:

  • 6 starých housek,
  • mléko,
  • 4 vejce,
  • 50 g (anglické) slaniny,
  • 2 hrsti špenátu (obyčejného nebo baby),
  • kelímek sýru cottage,
  • máslo (sádlo),
  • česnek,
  • strouhanka,
  • sůl,
  • pepř

Známe vtipné velikonoční koledy. Čím vás muži budou chtít ohromit?

Příprava:

Špenát spaříme vroucí vodou, necháme odkapat. Mezitím pokrájíme housky na kostičky a v misce necháme nasáknout mlékem. Na jedné pánvi dáme škvařit na kostičky nakrájenou slaninu a na druhé orestujeme spařený nasekaný špenát s česnekem a solí dle chuti. Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky smícháme s namočenými houskami, z bílků vyšleháme sníh. Přidáme vychladlý orestovaný špenát. Směs mléka, housek, žloutků a špenátu rozdělíme do dvou misek. Do jedné vmícháme vyškvařenou slaninu, podle chuti osolíme a opepříme a nakonec vmícháme polovinu sněhu. Do druhé vmícháme sýr cottage a opět dle chuti dosolíme, opepříme a přidáme zbylý sníh. Pekáče nebo zapékací misky vymažeme máslem či sádlem a vysypeme strouhankou. Směsi dáme do mísy a pečeme 35 – 45 minut na 180°C podle typu trouby, než na povrchu zezlátnou.

Ohodnoťte tento recept:
5
Právě čtete

Velikonoční nádivka. Recepty na 4 tradiční alternativy i pro začínající kuchařky