Možná jste se už setkali s alternativou klasického prášku do pečiva – vinným kamenem. Co to vlastně vinný kámen je, jak vzniká a v jakých případech jej můžeme použít?
Co je vinný kámen?
Vinný kámen, sloučenina hydrogenvinan draselný, je draselná sůl kyseliny vinné. Nachází se přirozeně ve víně v podobě zákalu či sedimentu na dně lahve, která vzniká jako důsledek chemické reakce kyseliny vinné s draslíkem. I když nemá žádný vliv na kvalitu vína, přesto esteticky nepůsobí nejlépe. Zdá se to být tedy jako nějaký odpad, ale vinný kámen má překvapivě zajímavé vlastnosti, pro které se využívá v potravinářství.
Aby však vinný kámen ve víně nevznikal, používají se různé metody k jeho odstranění či ke snížení jeho tvorby. Například se vinný kámen méně tvoří u kyselejších vín, anebo také pod vlivem vyšších teplot.
Jak funguje prášek do pečiva a jak jej nahradit
Vinný kámen na pečení
Vinný kámen v podobě bílého prášku se používá ke kypření potravin, funguje i jako emulgátor a zabraňuje krystalizaci cukru. Pokud chcete přirozeně kypřit nekynuté moučníky a koláče, není nic lepšího, než po vinném kameni sáhnout. Na rozdíl od konvenčních prášků do pečiva neobsahuje fosfáty a lepek. Pod názvem vinný kámen či bio prášek do pečiva obvykle najdete směs vinného kamene, bio kukuřičného škrobu a jedlé sody. Žádný hydrouhličitan sodný, žádná pšeničná mouka!
Tento vinný kámen či bio kypřící prášek do pečiva z vinného kamene, jedlé sody a bio kukuřičného škrobu můžete bez obav použít i k přípravě všech bezlepkových moučníků. Prodává se buď v podobě typických malých sáčků, které známe jako klasické prášky do pečiva, anebo také ve velkém balení prášku, který se pak do těsta dávkuje po lžičkách dle návodu. Například na 500 g mouky se použijí 2-3 čajové lžičky prášku (vinného kamene).
Vinný kámen – E 336
Vinný kámen najdete na seznamu emulgátorů pod číslem E 336. Je považován za regulátor kyselosti, stabilizátor, zahušťovadlo, protispékavou a kypřící látku nebo také látku kontrolující pH. Nachází se v mnoha cukrovinkách a pekařských výrobcích, ovocných a nealkoholických nápojích, zavařeninách, pudincích a podobně. Má rovněž antibakteriální účinky.