V tropických zemích kokos patří k základním zdrojům výživy a dokonce se mu připisují magické a mystické schopnosti. V antické Indii kokosovým palmám dokonce přezdívali „stromy které obsahují vše potřebné k životu“. Poznejte s námi i vy proč byly kokosové ořechy uctívány a proč bychom je měli uctívat i dnes.
Největší semínko na světě
Kokosový ořech ve skutečnosti není vůbec žádný ořech, ale jedná se o největší semeno rostlin na světe. Existuje třicet tři druhů kokosových palem, které rostou výhradně v tropickém pásu naší planety. Experti se domnívají, že kokos pochází z malajského souostroví, ale ve skutečnosti jeho přesný původ neznáme.
Z kokosové palmy obživa i obydlí!
Ačkoliv kokosům trvá dvanáct měsíců, než dozrají, kokosová palma kvete až třináckrát za rok a z jedné palmy se sklízí minimálně 60 plodů. Zdaleka se ale nevyužívají pouze kokosy, ale také listy a kořeny palmy, ze kterých si domorodci staví obydlí a z kmenů zase lodě!
Posilujte svůj mozek kokosovou vodou!
Nedozrálé plody poskytují kokosovou vodu, což je úplně něco jiného než kokosové mléko. Kokosová voda totiž obsahuje hodně proteinů, ze kterých tělo utváří svalovou vlákninu pro posílení mozku. Funguje také jako lék při zažívacích problémech, kolikách a střevních nemocech. Obecně ji můžeme nazvat domácí medicínou na všechny zažívací nemoci a onemocnění močového měchýře.
Konzumace kokosové vody se doporučuje nejen sportovcům, ale také diabetikům, protože obsahuje málo kalorií. Každých sto mililitrů obsahuje bezmála dvacet jedna kalorií. V některých případech může pro své vyživovací schopnosti nahradit i kravské mléko. Obsahem látek se totiž kokosová voda podobá mateřskému mléku a je tak vhodná dokonce i pro krmení miminek.
Jak poznat zralý a kvalitní kokos?
Ptáte se jaké kokosy tedy máte kupovat, aby jste nenaletěla obchodníkům? Nejdříve plodem pořádně zatřestezatřeste, abyste zjistili, zda obsahuje kokosovou vodu. Dále by kokosy neměly mít prasklou nebo jinak poškozenou skořápku. Po otevření by měla být dužina plodu čistě bílá, ne zažloutlá ani nahnědlá!
Návod: jak otevřít kokosový ořech
Pokud jste právě na luxusní dovolené na Kanárských ostrovech, pak vám kokos mačetou otevře místní domorodec a to bez sebemenších problémů. Doma by jste se do takových kousků ale pouštět neměla a tak vám poradíme, jak na kokos i bez mačety!
Kokosy vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia a nechte ho v ní asi půl hodiny. Po uplynutí této doby kokos buď praskne sám, takže z něj můžete snadno vyndat dužinu, nebo se zahřeje natolik, že stačí jen malá rána do skořápky, aby se tato snadno rozpadla.