Menu
WomanOnly
Zdravá výživa a stravování

Vše o hnědé rýži. Kolik má kalorií a jak působí na naše zdraví?

Adéla Lišková

Adéla Lišková

5. 10. 2016

Hnědá rýže je moderní alternativou ke staré známé bílé rýži. Cena hnědé rýže je sice o něco vyšší, ovšem zato je mnohem zdravější. Jaké jsou účinky hnědé rýže na naše zdraví a kolik má kalorií?

Jako hnědá rýže se označuje rýže, u které je odstraněna jen slupka. Díky tomu je po uvaření tužší než bílá rýže a chutná lehce po oříšcích. A proč je hnědá rýže lepší než bílá?

Hnědá rýže a zdraví

Hnědá rýže je ceněna jako zdroj nerozpustné vlákniny, které pomáhá správné funkci střev. Nerozpustná vláknina váže vodu a čistí trávicí ústrojí. Hnědá rýže, stejně jako ostatní luštěniny, je doporučována lidem trpícím chronickou zácpou a dalšími střevními problémy. Je však důležité dodržovat pitný režim, jinak se potíže mohou ještě zhoršit.

Konzumace hnědé rýže je doporučována jako prevence vůči mnohým typům rakoviny. Díky tomu, že neobsahuje téměř žádný tuk, je zdravější alternativou smažených příloh. Hnědá rýže má rovněž blahodárný vliv na kůži, kosti, nehty i vlasy.

Hnědá rýže – kalorie a hubnutí

Hnědá rýže obsahuje zhruba 110 kalorií (kcal) na 100 gramů, což je zhruba stejně jako bílá rýže (nicméně samozřejmě záleží na konkrétním výrobku a přidaných látkách). Pokud se však snažíte zhubnout, pak je pro vás hnědá rýže lepší volbou, jelikož má nižší glykemický index než bílá rýže.

Glykemický index (GI) se stanovuje u sacharidových potravin a udává z jakou rychlostí se energie z potraviny uvolňuje. Čím vyšší GI, tím rychleji se sacharidy uvolňují do krve, což způsobuje kolísání krevního cukru provázené chutěmi na sladké a pocity vlčího hladu. Potraviny s nižším GI vás naopak zasytí na delší dobu a neovladatelné chutě dokáží omezovat.

Hnědá rýže – nutriční hodnoty

Hnědá rýže patří ke zdravým a výživným potravinám, o čem ostatně vypovídají i její nutriční hodnoty (níže uvedené údaje platí pro 100 gramů):

  • Tuky 0,9 g (nenasycené mastné kyseliny 0,7 g)
  • Sodík 5 mg
  • Draslík 43 mg
  • Sacharidy 23 g
    • Vláknina 1,8 g
    • Cukr 0,4 g
  • Bílkoviny 2,6 g

Dále obsahuje vápník, hořčík a železo, v menší míře pak vitamín B6.

Hnědá rýže – recept

A jak si hnědou rýži uvařit? Její příprava není o nic složitější než příprava bílé rýže, ovšem je na ní potřeba více času. Kromě rýžovaru můžete použít další tři způsoby:

  • V hrnci: Na šálek hnědé rýže je potřeba použít 2 a půl šálku vody. Myslete na to, že rýže po uvaření svůj objem ztrojnásobí. Vodu s rýží osolte, promíchejte a vařte 40-50 minut, dokud nebude měkká.
  • V troubě: Dejte rýži do zapékací mísy. Smíchejte v kastrolu vodu (2 a půl šálku), lžíci másla a trochou soli a přiveďte jej k bodu varu. Vroucí směs přilejte k rýži a mísu utěsněte hliníkovou fólií. Rýži pečte zhruba 1 hodinu, dokud nebude měkká.
  • V mikrovlnce: Nalijte si do nádobky 3 šálky vody a přidejte lžíci oleje a šálek rýže. Dejte nezakrytou směs na 10 minut do mikrovlnky. Poté zakryjte a vařte dalších 30 minut.

Ohodnoťte tento článek:
4,5
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

Vše o hnědé rýži. Kolik má kalorií a jak působí na naše zdraví?