Zdravé pečivo obvykle nenajdete v supermarketu. Upečte si ho doma
Taťána Kročková
10. 11. 2021
Zdravé pečivo je v dnešní době pojem, na který leckdo slyší. Představuje ale opravdu zdravé pečivo každé pečivo, které se pod tímto označením prodává? Je vůbec pečivo samo o sobě zdravé? Chléb jako boží dar byl vždy ceněn a považován za základní zdroj potravy našich předků, kteří si vlastnoručně a pracně pěstovali obilí. A jak jsme na tom dnes? Spousta případů alergie na lepek a další obiloviny, spousta případů celiakie. Co se vlastně se zdravým pečivem stalo a proč se lidé raději vracejí k tradičnímu domácímu pečení chleba?
Které pečivo je zdravé, a které není?
Za zdravé je považováno takové pečivo, které je nutričně vyvážené a obsahuje dostatek vitamínů, minerálů a vlákniny, je z kvalitních surovin a je dobře upečené. To vše je mnohem důležitější než preference dobré a přehnaně výrazné chuti a trvanlivosti pečiva. To znamená, že pokud budeme do pečiva přidávat látky na zlepšení chuti a barvy, anebo pro zvýšení trvanlivosti, kvalita pečiva i jeho prospěšnost zdraví samozřejmě klesá.
Za zdravé pečivo se považuje také pečivo spíše z celozrnné mouky, z jiných druhů mouky než je bílá pšeničná mouka, a pečivo kváskové oproti pečivu, které obsahuje droždí, nebo klasický konvenční prášek do pečiva, čili kypřící látky. Proto je pochopitelně mnohem lepší, když kupujete kvalitní chléb z vaší oblíbené pekárny, anebo celozrnné housky, než například trvanlivý toustový chleba.
Recept na toustový chléb. Z poctivého kvásku a bez konzervantů
Alergie na pšenici. Záleží na druhu mouky?
Protože přibývá případů alergie na pšenici, alergie na lepek nebo intolerance lepku (celiakie), prosazuje se snaha o přípravu zdravého pečiva z jiné než pšeničné mouky, které již bylo dost. Setkat se tedy můžete s použitím špaldové mouky (jedná se o nešlechtěný druh pšenice s podobným složením jako má pšenice), ječné mouky, žitné mouky (na chleba), ovesné mouky, ale také pohankové mouky a sójové mouky (bulky, housky, rohlíky). Ne vždy je však kombinace různých druhů mouky výhrou. Výhodou je, když konkrétní zdravá obilovina ve složení převažuje, nikoliv když tvoří třeba jen 10 % celkového složení pečiva.
Je až s podivem, kolik různých druhů mouky a přísad se vejde do obyčejného rohlíku či různých druhů housek. Pokud se používají zbytky různých druhů mouky a spousta éček na vylepšení chuti, trvanlivosti a vzhledu, ve výsledku je pečivo jakýmsi paskvilem. A rozhodně ne zdravým…
Co obsahuje pšeničný rohlík?
Běžný rohlík z pšeničné mouky tedy obsahuje mnohé navíc, nejen droždí, vodu, sůl, kmín a pšenici, případně semínka. To nebuďme naivní. Mezi běžné a obvyklé složení rohlíků, které se může samozřejmě u různých výrobců lišit, patří tyto přísady:
- pšeničná mouka, voda, droždí, jodidovaná sůl, řepkový olej nebo sádlo, zlepšující přísady, emulgátory, cukr, regulátor kyselosti, enzymy, ječný sladový extrakt, E481 (stearoylaktylát sodný), dextróza, fosforečnan vápenatý, mono a diglyceridy mastných kyselin, další druhy mouky atd.
Jak nahradit pšeničnou mouku a jaké alternativy volit do různých jídel?
Je bezlepkové pečivo zdravější?
Nabízí se nyní otázka, zda je zdravější pečivo z bezlepkové mouky než běžné konvenční pečivo, na které jsme zvyklí. Mezi bezlepkové suroviny pro výrobu pečiva patří hlavně škroby, spousta emulgátorů, aby těsto vůbec drželo pohromadě, protože neobsahuje přirozeně lepek. Dále je to pak bezlepková mouka z rýže, kukuřice, pohanky, prosa, čiroku, amarantu, quinoi nebo třeba různých luštěnin, například sóji či hrachu. Právě kvůli vysokému obsahu škrobů a emulgátorů pečivo vůbec zdravé není, navíc mu chybí přirozená vláknina, která se nachází v celozrnné mouce. Další nevýhodou je, že se člověk připravuje o cenné vitamíny a minerály obsažené v obilovinách.
Pokud však není zbytí a člověk musí doživotně držet bezlepkovou dietu, může mu bezlepkové pečivo poskytnout jistou náhradu. Dávejte si však pozor na obsah zbytečně přidaných látek a také sušeného mléka či vajec, které zase mohou vadit osobám s nesnášenlivostí laktózy a alergií na bílkovinu kravského mléka (kasein) či na vaječnou bílkovinu.
Kváskový žitný chléb vede
Mezi velmi zdravé pečivo patří například žitný kváskový chléb. Benefitem je již samotný fakt, že chléb pochází z kvasu a obsahuje minimum přísad – a hlavně jsou to zdravé přísady. Žitný chléb neboli tmavý chléb, moskevský chléb, se prodává v obchodech, bývá většinou i z droždí a obsahuje určitý podíl pšeničné mouky. Upéct celožitný chléb je umění, ale spousta šikovný žen si toto zdravé pečivo umí upéct doma.
Proč si raději upéct chleba doma
Upéct chleba doma zvládne každý, buď v troubě nebo jednoduše v domácí pekárně. Důležité je založit si kvásek a pravidelně ho jednou za čas krmit. Do domácí pekárny pak můžete použít i sušené droždí. Nejzdravější pečivo je právě to, které si vlastnoručně upečete doma sami, protože to nejlépe víte, co jste do něj dali. Přidat můžete i oříšky, semínka, zvolit nějaký kvalitní rostlinný nebo ořechový olej a zkombinovat libovolně různé druhy zdravé mouky. A hlavně – pečete chléb s láskou!
Jak si připravit bezlepkový kvásek a upéct si kváskový chleba bez lepku?
Snídaňové kaše místo pečiva
Další variantou jak se vyhnout nezdravému pečivu je, připravovat si doma obilné kaše. Stejně jako pečivo obsahují obiloviny, ale nejsou fermentované, takže se vyhnete používání droždí či kvasu. Důležité ale je mít na přípravu kaše čas, pečlivě si obilí vařit, anebo volit občas instantní kaše bez přísad a zbytečně obsaženého cukru. Kaši si můžete ochutit libovolně medem či jinými alternativními sladidly, přidat ovoce nebo ořechy a semínka. Nezapomeňte také na slané kaše, i ty jsou vynikající!