Zelený pepř a jeho použití v kuchyni. Znáte také pepř bílý nebo růžový?
Taťána Kročková
21. 10. 2021
Pepř a cayenský pepř (chilli) patří mezi ostrá koření. Pepř má svou specifickou chuť i aroma, pokud si ho jednou oblíbíte, nedáte na něj dopustit. Nejznámější je klasický černý pepř, ale velmi oblíbený je i zelený pepř, růžový pepř nebo také bílý pepř. Jaký je mezi nimi vlastně rozdíl a jaké využití má obzvláště zelený pepř? Do jakých pokrmů se hodí?
Druhy pepře: Zelený pepř, červený pepř, bílý pepř, černý pepř a cayennský pepř
Pod názvem pepř najdeme nedozrálé sušené plody pepřovníku černého (Piper nigrum). Pepř pochází z Indie a má široké uplatnění už od starověku, kdy se využíval také k léčebným účelům. Pepř se používá buď celý, kuličky pepře se pak drtí přímo před upotřebením, anebo rovnou mletý pepř na prášek. Mletý pepř ale snadno vyčichne, pokud není dobře uchováván, a díky své ostré síle dráždí sliznice a způsobuje kýchání, pokud jej nedopatřením vdechneme. Zásadní ale je rozdělení pepře.
Mezi nejznámější druhy pepře patří:
- pepř černý, který je fermentovaný nedozrálý plod pepřovníku černého, suší se na slunci;
- zelený pepř, rozdíl mezi černým a zeleným pepřem je v tom, že zelený pepř není fermentovaný, jsou to rychle sušené nedozrálé bobule, které neprošly procesem fermentace, zelený pepř také pálí o něco méně než černý, ale je více aromatický;
- bílý pepř je rovněž plod pepřovníku, ale jsou to již zralé bobule, které jsou zbavené červené slupky (to znamená, že zralý pepř je vlastně červený), bílý pepř má specifickou chuť a vůni;
- kajenský neboli cayennský pepř se sice nazývá pepř, ale jsou to staré známé chilli papričky;
- růžový (nebo červený pepř) není plod pepřovníku, ale jedná se o bobule pepřovce pocházejícího z Jižní Ameriky, s pepřovníkem tedy nemá vůbec nic společného;
- dlouhý pepř je plod pepřovníku dlouhého (Piper longum);
- barevný pepř tvoří směs barevných kuliček pepře, najdeme v nich pepř černý, pepř zelený, pepř bílý a pepř růžový.
Recept na steak s omáčkou ze zeleného pepře: Luxusní gurmánský zážitek
Pepř a jeho účinky
Pepř obsahuje alkaloid piperin, který může za štiplavou a ostrou chuť tohoto koření. Pepř celkově prohřívá, prokrvuje a stimuluje. Odvádí z organismu přebytečnou vlhkost. Je považován za afrodiziakum, zvyšuje pohlavní touhu. Podporuje trávení a zrychluje celkový metabolismus, dezinfikuje trávicí trakt, zvyšuje produkci trávicích enzymů a žaludečních šťáv, podporuje spalování tuků, odhleňuje, zastavuje průjem a pomáhá při nadýmání.
Zevně se pepřové silice využívají do masážních přípravků k prohřátí unavených svalů, bolavých kloubů a páteře.
Pro koho pepř není vhodný?
Pepř není moc vhodný pro malé děti a těhotné a kojící ženy. Větší množství pepře také může podráždit žaludek, pepř proto není vhodný pro osoby trpící žaludečními vředy, refluxem a záněty žaludku.
Žaludeční vředy dokážou pořádně potrápit. Jak je poznat a co na ně pomáhá?
Zelený pepř a jeho využití v kuchyni
Zelený pepř se hodně používá k nakládání. Sklízí se ještě nezralý a suší se mrazem nebo horkým vzduchem, proto má jiné vlastnosti, chuť a vůni než černý pepř a také vydrží kratší dobu. Proto je vhodné si zelený pepř naložit, a to třeba do slaného nebo octového nálevu. Zelený pepř se dá naložit i se sýrem nebo případně s ovocem. I když se pepř celkově používá zejména k masu, není vyloučeno jej konzumovat i ve sladkých jídlech, což vytváří velmi zajímavou kombinaci. Ostatně kdysi byl pepř součástí perníkového koření. Pepř může být vynikající například ve kvalitní hořké čokoládě, nebo v kombinaci s ananasem či jinými exotickými druhy ovoce.
Zelený pepř – recepty
Jak naložit zelený pepř?
Nakládaný zelený pepř je hotová pochoutka. Postup je následující:
Připravíte si 1 balíček celého zeleného pepře, 1 velký stroužek česneku, slunečnicový nebo olivový olej, koření nebo čerstvé bylinky dle vlastní volby a sůl (mořskou, himalájskou růžovou nebo klasickou).
Zelený pepř nasypejte do skleničky, přidejte prolisovaný česnek, sůl, další koření a čerstvé bylinky dle vlastní volby, například tymián, oregano, rozmarýn, majoránku, bazalku atd. Vše zalijte olivovým olejem, případně jiným olejem dle vlastního výběru. Dobře uzavřete, protřepejte a a uchovejte ve spíži, kde je temno a chladněji. Olivový olej nedávejte do ledničky, pokud použijete jiný olej, tak si ho tam klidně dejte.
Tento naložený zelený pepř můžete libovolně používat do mnoha receptů, například pod maso nebo do omáček a podobně. Takto lze naložit zelený pepř i do octa – úplně stejným způsobem.
Recept na pepřovou omáčku 3x jinak. Připravte ji ze zeleného či černého pepře
Pepřová omáčka
Omáčka ze zeleného pepře může skvěle okořenit zejména pečené nebo vařené maso. Hodí se ke zvěřině nebo k hovězímu i jehněčímu masu. Její síla bude záviset na tom, kolik pepře do ní vlastně dáte. Omáčku můžete připravit jako klasickou smetanovou omáčku, anebo její veganskou alternativu z veganské smetany. Použít lze například sójovou smetanu, rýžovou smetanu, mandlovou anebo kešu smetanu.
Vždy je lepší použít kuličky zeleného pepře, které předtím nadrtíte v hmoždíři, přidáte je na pánvičku na olivový olej společně se solí, osmahnete, zalijete smetanou a za stálého míchání povaříte a necháte zhoustnout, případně zapražíte moukou, anebo bezlepkovou moukou.
Zelený pepř naložený v alkoholu
Kuličky zeleného pepře naložené ve slivovici s anýzem, kuličkami jalovce, kořenem hořce či dalšími bylinami mohou být vynikajícím likérem. Nechte je naložené delší dobu v průhledné sklenici na slunci, aby se vylouhovaly účinné látky. Byliny a koření volte dle vlastního uvážení, nebo využijte staré recepty našich prababiček.
Obdobným způsobem lze naložit pepř do 60 % lihu a použít zevně jako mazání na bolavé klouby.