Znáte kombuchu? Seznamte se s účinky a přípravou této superpotraviny
Jana Albrechtová
2. 11. 2017
Kombucha. Po tisíciletí lidé věří, že se jedná o elixír mládí, zdraví, svěží pleti či krásné štíhlé postavy, který pochází patrně z Japonska. Nemoci se díky ní údajně zbavil i čínský císař Ink a gejše ji používaly na pleťové neduhy, silné a lesklé vlasy a k udržení ladné gejší postavy. Po dlouhou dobu byla kombucha dálnovýchodním tajemstvím a až v 19. století doputovala do Ruska, kde se jí konečně dostalo vědecké pozornosti.
Co je to kombucha?
Kombucha je nápoj, jehož základní surovinou je kvalitní čaj, tedy aby bylo jasno, tak Camellia sinensis. A i když si to mnoho lidí mylně myslí, kombucha skutečně nevzniká z houby, třebaže svým vzezřením škraloup, který si bakterie a kvasinky na povrchu kvašeného nápoje vytvoří, ji do určité míry připomínat může. Ve skutečnosti se jedná o symbiotickou kulturu bakterií a kvasinek. Pravda, je složité opakovat neustále tuto formuli dokola, když chcete mluvit o té „houbě“, proto je mnohdy jednodušší užívat anglický výraz SCOBY (Symbiotic Culture Of Basterias and Yeasts) nebo prostě kombuchová kultura.
Proč se na kombuchu používá čaj?
SCOBY roste v a na čajových lístcích Camellia sinensis, a právě proto jsou zrovna listy Camellia sinensis nejvhodnějším čajem k přípravě kombuchy. Čajové lístky poskytují SCOBY všechny potřebné živiny k tomu, aby mohly růst a byly zdravé, jako je např. dusík, theanin a kofein.
Kde Camellia sinensis seženu?
Nenechte se zmást názvem. Camellia sinesnsis, neboli čajovník čínský, je zkrátka ten základní čaj. Čaje se navzájem od sebe liší jednak způsobem zpracování, ale také podmínkami a oblastí růstu. Což nám ve výsledku dává více jak tři tisíce různých druhů čajů, takže je z čeho vybírat.
Pytlíkový nebo sypaný?
Můžete použít to i to. Samozřejmě vždy bude lepší použít ten kvalitnější, tedy ten sypaný, kde si můžete jeho kvalitu ověřit i vizuálně. Nicméně, kombucha je chuťově dobrá i z pytlíkového čaje a mnoho lidí nedá na ten pytlíkový dopustit.
Jaký čaj zvolit?
Jedině ten pravý, který obsahuje potřebné minerály a dusík. Pokud s kombuchou začínáte, zvolte zkrátka a jednoduše sypaný černý čaj a pokud možno, tak ten organický.
Černý čaj
Jeho plně oxidované čajové listy jsou to nejlepší pro aktivaci SCOBY a pro jejich zdraví. Měli byste proto nejdříve udělat alespoň 4 kombuchy z černého čaje a až teprve pak zkoušet jiné. Můžete vyzkoušet například čaj cejlonský, English Breakfast či Darjeeling. Chuťově bude kombucha z černého čaje plná a ovocitá.
Oolong
Má částečně zoxidované čajové listy, chuť a vůně kombuchy je po Oolongu jemně ovocitá s nádechem trávy.
Zelený čaj
Čajové lístky jsou zoxidované minimálně a dávají kombuše jemnou a lehkou chuť. Často se zelený čaj kombinuje při přípravě kombuchy s čajem černým. Na kombuchu ze zeleného čaje můžete použít například jasmínový či Gunpowder.
Bílý čaj
Čajové lístky bílého čaje jsou taktéž zoxidované jen minimálně a do kombuchy přenesou jemné květinové tóny.
Červený čaj (Rooibos)
Jedná se o pečené a usušené čajové listy, které jsou taktéž minimálně zoxidované a v kombuše vytváří jemné květinové aroma.
Jakým čajům se vyhnout?
To platí u primární fermentace, u sekundární fermentace, kdy SCOBY odstraníte, s nimi experimentovat již libovolně můžete.
- Aromatizovaným čajům, které často obsahují éterické oleje nebo chemikálie, které nesvědčí procesu kvašení a dokonce mohou SCOBY poškodit.
- Bylinkovým čajům, obsahujícím antibakteriální složky, což přirozeně nebude svědčit bakteriím ve SCOBY.
- Čajům bez kofeinu, jelikož kofein je to, co SCOBY k životu potřebují. Právě proto kofeinu v hotové kombuše nakonec příliš nezůstane.
Jaký cukr použít?
Nejlepší je ten obyčejný bílý cukr, třebaže jiná sladidla mohou být pro člověka zdravější, nejsou nejzdravější pro SCOBY, protože obsahují látky, které nesvědčí vývinu mikroorganismů. Nakonec nejsou zdravější ani pro člověka, když bude nápoj pít, jelikož výsledná kombucha nebude jednak tak chutná, ale hlavně nebude mít tolik prospěšných látek, kterých by měla díky obyčejnému bílém cukru.
Připravujeme kombuchu
Co budeme potřebovat?
Je to jednoduché, potřebujeme pouze 1 litr vody, čaj, 70 – 100 g cukru, 1 dcl z předešlé várky nebo koupenou násadu a kombuchovou kulturu (SCOBY).
Jdeme na to
Připravený čaj zalijeme horkou vodou a necháme přibližně 15 minut louhovat, čaj poté odstraníme, osladíme cukrem a necháme vychladnout na méně než 30 °C. Jakmile bude čaj vychlazený (nesmí být teplý, aby nezničil SCOBY), přelijeme jej do keramické či skleněné nádoby, přidáme již hotový kombuchový nápoj a nakonec na povrch tekutiny položíme hladkou stranou nahoru kombuchovou kulturu. Pokud vám SCOBY klesnou ke dnu, není to na škodu. Teď už máme skoro hotovo.
Přikryjeme jen nádobu čistým hadříkem, ubrouskem nebo gázou a zagumičkujeme. Postavíme na teplé místo s dostatečným přísunem vzduchu a těšíme se po dobu 7 – 10 dnů. Jakmile tato doba uplyne, vyndáme houby z nádoby, čistou vodou je očistíme od odumřelých částí a položíme do čisté nádoby, např. na talíř. Nápoj přecedíme přes sítko, nalahvujeme a uskladníme v lednici. Pokud chcete dělat kombuchu i příště, jakože určitě ano, nechte si stranou 1 dcl z této várky, kterou použijete pro novou várku.
Jak na perlivou kombuchu?
Předpokládáme, že jste zahájili prvotní fermentaci. Takže tuto kombuchu „skliďte“ ještě ve fázi, kdy je stále sladší, nalejte ji do lahve, nechte si kousek místa na šťávu či ovoce, které tam můžete přidat. Jestliže nechcete přidávat šťávu ani ovoce, ale chcete mít kombuchu perlivou, přidejte trochu cukru nebo medu. Kombuchová kultura se bude živit cukrem nebo cukrem z ovoce a vytvoří tak plyn potřebný ke karbonaci. Láhev pevně zazátkujte a nechte fermentovat na teplém místě po dobu 2 až 14 dnů (záleží na teplotě, musíte kombuchu sledovat). Čím teplejší místnost bude, tím rychleji bude nápoj fermentovat. Stejně tak přidaná šťáva s vysokým podílem cukru sekundární fermentaci urychlí.
Jak poznám, že je sekundární fermentace u konce?
Nejlepší je kombuchu ochutnat, a to jednak její chuť, tak také perlivost, jakmile vám bude chuť i bublinky vyhovovat, máte hotovo. Když navíc budete kombuchu každý den ochutnávat, odpustíte tak tlak, který může být nakonec i velmi nebezpečným.
Pozor na explozi při sekundární fermentaci
Sekundární fermentace kombuchy se tak může stát velmi nebezpečnou, jelikož nápoj uzavíráte napevno, bez přísunu vzduchu (u prvotní fermentace používáme látku nebo gázu). Představte si, že na kuchyňské lince máte lahve s kombuchou a ta láhev najednou exploduje a rozletí se na titěrné skleněné kousky po celé místnosti, které mohou zasáhnout nejen vás, ale nedej bože i děti. Nebojte se, explozi můžete předcházet, když každý den nebo každý druhý, víko otevřete. Pokud víko po celou dobu fermentace neotevřete, k explozi nemusí vůbec dojít, spíše k ní častěji nedojde, než dojde, ale takovou nešťastnou náhodu nikdo riskovat jistě nechce.
Proč bychom kombuchu měli pít?
Je dobrá, osvěžující a lidmi po tisíciletí je považována za elixír zdraví, který léčí snad úplně všechno. Co se byznysu týče, stává se čím dál oblíbenějším obchodním artiklem. Je však potřeba brát chvalozpěvy o kumbuche s rezervou. Jaké blahodárné účinky na lidské zdraví kombuše však nikdo neodpáře?
Probiotika
Je doslova nacpána probiotiky, neboli zdravými bakteriemi, které napomáhají správné činnosti trávícího systému. Probiotické vlastnosti potvrdilo i množství studií společně s mnoha konzumenty kombuchy, kteří mají minimální problémy se žaludkem, vředy, plynatostí, zácpou či průjmem.
Antioxidanty
Obsahuje opravdu velké množství antioxidantů, které posilují imunitní systém. Mnohem účinnější v období chřipek jsou právě antioxidanty z kombuchy, než kdejaký vitamín C. Chcete se proti rýmě a nemoci obrnit? Zkuste namísto vitamínu C vypít každé ráno sklenici kombuchy.
Vitamín B
Kombucha obsahuje základní vitamíny skupiny B, které jsou velmi důležité už pro dítě v děloze. Jaké to jsou?
- Kyselina listová (B9), která pomáhá předcházet vrozené vývojové vadě spina bifida (defekt páteře).
- Vitamín B6 a B12, které pomáhají předcházet ateroskleróze.
- Vitamín B2, který snižuje symptomy migrény.
- Vitamín B3 pomáhá budovat pevné tkáně v těle.
- Vitamín B1 je nezbytný pro metabolizaci tuku a bílkovin.
Detoxikace
Kombucha obsahuje kyselinu glukuronovou, která pomáhá tělu detoxikovat některé škodlivé sloučeniny.
8 kroků k detoxikaci plic. Zvyšuje imunitu a bojuje s alergiemi
Co možná je a není pravda?
Netvrdíme, že tyto blahodárné účinky na zdraví kombucha nemá, jen se jimi zatím ve studiích nikdo nezaobíral.
- Aktivní kvasinky v kombuše zlepšují reakci imunitního systému, čímž usnadňují lidskému tělu bojovat snáze s infekcemi invazivních kvasinek a parazitů.
- Reguluje hladinu krevního cukru.
- Zlepšuje zdraví a kondici orgánů a údajně zabraňuje onemocnění jater a tvorbě ledvinových kamenů.
Co pravda nejspíš není?
Jedná se až o zázračné účinky kombuchy na zdraví, jako je léčba rakoviny, zpomalení stárnutí, hubnutí či zabránění ztráty vlasů. Lidé tomu věřili a věří, nicméně tyto účinky nikdy nebyly prokázány a velmi pravděpodobně nejsou pravdivé.
Závěrem
Jste z kobuchy také tak nadšeni jako my? Možná kombucha neléčí rakovinu a ani po ní nebudete mít lví hřívu, ale moc dobře víme, že zdraví začíná a končí ve střevech. Díky probiotikům obsaženým v kombuše uděláte pro svá střeva více, než s množstvím doplňkům stravy z lékárny. A co víc? Je tak moc dobrá!