Zejména v pubertě nás maminky varovaly, že nemáme jíst čokoládu, protože se nám po ní objeví pupínky. Je toto tvrzení založeno na pravdě nebo nás jen chtěly odradit od přílišné konzumace sladkých pokrmů?
Čokoláda je bezpečná
Už před deseti lety bylo zveřejněno několik studií, které definitivně vyvracejí tento čokoládový mýtus. Dlouhodobé pozorování adolescentů neukázalo, že by zvýšená konzumace této pochoutky zvyšovala riziko tvorby akné. Řeč je ale o kvalitní hořké čokoládě s vysokým obsahem kakaa, pro mléčnou čokoládu toto tvrzení neplatí se stoprocentní jistotou.
Pozor na mléko
Poslední průzkumy uvádějí, že pokud je ve stravě něco, co negativně ovlivňuje stav naší pleti, tak je to mléko a mléčné výrobky. Velká studie Harvardské univerzity ukázala, že dívky ve středoškolském věku, které konzumují mléko a výrobky z něj třikrát denně, mají o 20-40% větší riziko vzniku akné. Vědci se zatím přiklánějí k názoru, že na vině mohou být hormony obsažené v mléce.
I ženy mají své dny
Pravdou také je, že po větší konzumaci čokoládových výrobků se akné objevuje častěji, ovšem z jiného důvodu, než si myslíme. Chuť na sladké jídlo u žen totiž stoupá během hormonálních změn před menstruací, kdy se zvyšuje produkce kožního mazu. A právě kožní maz způsobuje přemnožení bakterií a vznik neestetických pupínků.
Mlsání si užívejte
Další možností je, že se pupínky objevují působením stresu, který velmi často léčíme konzumací čokolád a různých dalších sladkých pochutin. Z tohoto důvodu si můžeme spojovat nadměrnou tvorbu kožního mazu se zvýšeným příjmem těchto pokrmů.
Čokoláda sama o sobě tedy akné nezpůsobuje, přesto se ale doporučuje mlsat pouze kvalitní čokoládu, ne její náhražky. Pokud si ale toto sladké pokušení čas od času dopřejete, zkuste to bez výčitek, protože ty by vám mohly vyrašit na čele v pozměněné podobě.